Home ›› Periodieke Tandarts Controle

Periodieke tandarts controle

Je kent de uitspraak wel: voorkomen is beter dan genezen. Die uitspraak gaat zeker ook op als het om tand(vlees)problemen gaat. Door je gebit goed te verzorgen, voorkom je een hoop ellende. Maar ook al zorg je dat jouw gebit de verzorging krijgt die het nodig heeft, er kunnen altijd problemen ontstaan, bijvoorbeeld op lastig bereikbare plekken. Daarom is de periodieke tandarts controle zo belangrijk. Het voorkomt dat kleine problemen uitgroeien tot grote. En dat is fijn, want een klein probleem, zoals een beginnend gaatje, los je immers makkelijker op dan een vergevorderd probleem zoals een geïnfecteerd wortelkanaal.

Periodieke tandarts controle behandeling
Neem contact op

Is een periodieke tandarts controle verplicht? 

Nee, een periodieke tandarts controle is niet verplicht. Wij als tandarts verplichten je tot niks en over het algemeen bestaat er ook geen verplichting vanuit de kant van zorgverzekeraars. Maar het is natuurlijk wel slim om de periodieke tandarts controle te laten doen. Dat legde we je hierboven al uit. 

Periodieke tandarts controle. Wat houdt dat eigenlijk in? 

Tijdens een periodieke tandarts controle kijken we of we ergens tandplak zien ophopen of tekenen van tandbederf zien. Ook onderzoeken we jouw gebit op beschadigingen aan de tanden en/of vullingen. Maar we kijken naar veel meer dan alleen jouw tanden. Ook onderzoeken we jouw tandvlees en bekijken we jouw slijmvlies en tong. Daardoor kunnen we namelijk beginnende tandvleesontsteking of tekenen van een ziekte zoals diabetes ontdekken. Ook hierbij geldt weer: beter voorkomen dan genezen. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter het te behandelen is.

Wanneer kiest men na een tandarts controle voor gebitsreiniging?

Kleine ingreepjes, zoals het verwijderen van een klein beetje tandplak, nemen we vaak direct mee in de periodieke tandarts controle. Maar is er een keer een uitgebreidere gebitsreiniging nodig, dan maken we daar een aparte afspraak voor. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer er veel tandplak is of wanneer het tandplak al in tandsteen is veranderd. Aan het eind van de gebitsreiniging polijsten we jouw gebit zodat het er weer netjes uitziet. 

Periodieke tandarts controle. Hoe lang duurt dat?

Een tandarts controle is zo gepiept. Vaak duurt het maar een kwartiertje. Kom je voor de allereerste keer naar onze praktijk, dan duurt het misschien iets langer omdat we je dan ook wat extra uitleg geven, bijvoorbeeld over hoe jij jouw gebit zo goed mogelijk kunt verzorgen.

Periodieke tandarts controle kamer
Neem contact op

Hoe vaak heb ik een periodieke tandarts controle nodig?

Een tandarts controle voeren we bij voorkeur ieder half jaar uit. Zo zijn we er steeds op tijd bij als er problemen dreigen te ontstaan. Er zijn ook uitzonderingen waarbij de periode tussen de tandarts controles wat korter of langer is. Bijvoorbeeld bij een heel kwetsbaar of juist uitzonderlijk sterk gebit. Dan is bijvoorbeeld een periodieke tandarts controle per kwartaal of jaar beter passend.

Wat kost een tandarts controle?

Voor kinderen tot 18 jaar is een tandarts controle gratis. Deze wordt namelijk 100% vergoed vanuit de basisverzekering. Voor volwassenen geldt dat niet. Dan is het afhankelijk van jouw eventuele aanvullende pakket of en hoeveel je van de zorgverzekering terugkrijgt. 

Wat als ik tussentijds toch last van mijn tanden krijg?

Wanneer je jouw gebit goed verzorgt en regelmatig naar de tandarts gaat voor een periodieke tandarts controle, is de kans op tand(vlees)problemen heel klein. Maar het kan natuurlijk toch gebeuren dat je tussen de controles door een probleem ervaart. Wacht dan niet tot de volgende controle, maar maak meteen een afspraak. We lossen het graag snel voor je op.

Neem contact op